Ana Sayfa  

Keratokonus - Crosslinking

Keratokonus kaç yaşına kadar ilerler?

Keratokonus 12 yaşlarında başlar 30 yaş ortalarına kadar ilerler. Ancak keratokonusun alt tipi olan Pellucid Marginal Dejenerasyon 20 yaşlarında başlar 40-50 yaşlarına kadar ilerler.

Keratokonusun tedavisi nedir?

Keratokonusun ve diğer alt tiplerinin bilinen tek tedavisi hastalığı %100’e yakın bir oranda durduran korneal kollagen crosslinking  tedavisidir. Ancak bu tedavi hastalığın ilerlemesini durdurma amaçlıdır. İlerlemiş hastalığı düzeltmez. Hastaların %60’ında tedavi sonrası hastalıkta gerilemeler izlense de bu her zaman hastaya klinik olarak yansımaz. Özetle korneal kollagen crosslinking tedavisi hastayı o andaki durumunda stabil tutar ve daha kötüye gitmemesini sağlar. Tedavi sonrası gözlük, kontakt lens gibi yöntemlerle görmenin düzeltilmesi gerekebilir.

Korneal Kollajen Crosslinking tedavisi bir kez mi yapılır?

Tedaviye ilk kez 2003 yılında başlanmış, 2006 yılından sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştı. Bu süre içindeki tecrübeler tedavinin bir kez yapılmasının yeterli olacağını göstermiştir. Ancak kornea kollajenlerinin ömrü 10-12 yıldır. Tedavi sonrası tedavi edilmiş kollajenlerin 10-12 yıl sonra yeni kollajenlerle değişmesi beklenmektedir. Yenilenen kollejenlerin aynı hastalığı gösterip göstermeyeceği bilinmemektedir.Ancak bu süre içinde hasta büyük olasılıkla hastalığın durması gereken yaşlara geleceği için tedavinin bir kez yapılmasının yeterli olduğu düşünülmektedir. Bu anlamda hastaların düzenli takip edilmesi önemlidir.

Korneal Kollajen Crosslinking tedavisinde kullanılan UV-A dalga boyu zararlı mı dır?

Ultraviyole ışığı gözün değişik dokuları için özellikle korneanın en alt tabakası olan endotel için zararlıdır. Crosslinking tedavisinde kullanılan riboflavin damlası bu zararları engellemek için bir blokaj oluşturur. Riboflavinle doyurulmuş kornea da ultraviyole ışığının 300 mikron derinliğe etkili olduğu gösterilmiştir. Bu yüzden ince kornealarda crosslinking tedavisi endotele zararlı olabilir. Bu tip hastalarda korneayı kalınlaştırıcı hipotonik damlalarla kornea yeterli kalınlığı getirilmekte ve ultraviyole sonra uygulanmaktadır.

Keratokonus hastalarına eksimer laser tedavisi yapılabilir mi?

Keratokonus hastalarına tek başına eksimer laser tedavisi kesinlikle uygulanmaz. Ancak son yıllarda korneal crosslinking ile tedavi edilmiş gözlere hastanın sert kontakt lens bağımlılığına azaltmak amaçlı kontrollü eksimer laser uygulamaları yapılmaktadır. Kliniğimizde de 2010 yılı başından beri  başarı ile uygulanan bu yöntem ile laser ile düzensizlikleri düzeltilmiş, kalınlığı yeterli ise numarasında da düzeltme yapılan gözlere uygulanan ardışık Crosslinking tedavisinin sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Türkiyede ve Dünyada en geniş seriye sahip kliniklerden biri olan kliniğimiz; hastalarda ortalama 3-4 sıralık görme artışı sağlayabilmektedir. Bu keratokonus tedavisinde sert lens tedavisi haricinde elde edilebilecek en yüksek görme artışı oranıdır. Halka tedavisinin ortalama görme artış oranı 1.5-2 sıra civarındadır ve komplikasyonları daha yüksektir. Bu tedavi ile gözlükten kurtulma amaçlanmamakla birlikte gözlüksüz bir hayat sürebilen keratokonus hastlarının oranı oldukça fazladır.

 

Sıkça Sorulan Sorular kategorisindeki diğer başlıklar
Eksimer Laser
Keratokonus - Crosslinking